Inspirerende natuurreizen in zuid Sinai (Egypte)

Ontdek een schitterend en afwisselend natuurgebied
Ontmoet gastvrije bedoeienen en fascinerende kamelen
Onthaast in een oase van rust, ruimte en mooi weer
Ontspan... en keer volledig opgeladen terug naar huis!

Hoge bergen, een betoverende woestijn, de Rode zee...

www.feel-the-desert.com

zondag 10 april 2011

Samwa: een 100% natuurlijk, all-round indoor en outdoor geneesmiddel !

Vandaag wil ik het over een zeer nuttig woestijnplantje uit zuid Sinaï hebben. 
De bedoeïenen noemen het samwa. Zijn botanische naam is Cleome droserifolia.

Xerofyte planten - oftewel planten die aangepast zijn aan omstandigheden waarin weinig vocht beschikbaar is - zijn stuk voor stuk fascinerend. Mooi woord trouwens, he?
...
...
Het Midden Oosten is echt uniek als het over de kennis van de flora gaat.
Het is waarschijnlijk de enige plek op aarde waar de aanwezigheid van sommige planten al sinds mensengeheugen is gedocumenteerd, waar ze in detail zijn beschreven. Niet alleen in de Bijbel, de Koran, in uitspraken van de profeet Mohammed (Hadith) maar ook in de vele gezegden of volksspreuken. De klassieke Arabische poëzie zit bovendien ook vol van verwijzingen naar woestijnplanten, vaak zelfs met beschrijvingen van de plaats waar ze voorkomen en morfologische descriptie. De reden hiervoor is dat planten van ongekend belang zijn in het (over)leven van de Bedoeïenen en woestijnbevolkingen in hun extreme woonomgeving.
...
...
Samwa is een veel voorkomende plant in zuid Sinaï. De plant groeit onder de 800 meter en leeft een jaar of 5. Via zijn wortels scheidt de samwa chemicaliën uit die de ondergrond zachter maken waardoor zijn wortels dieper kunnen reiken.
Samwa vormt ronde pollen die zo'n 30 cm hoog zijn. De plant is lichtgroen-gelig van kleur, bitter van smaak en heeft een zeer herkenbare en uiterst sterke geur. Dankzij kleine doornen houdt hij water vast.
...
...
Zijn blaadjes zijn klein, ovaal van vorm en ze zijn bedekt met piepkleine haartjes. Uit deze haartjes komt een zeer sterk geurende, geel-achtige, kleverige afscheiding. Dit is vergelijkbaar met een kleefval zoals sommige vleesetende planten die hebben: vandaar zijn naam droserifolia (insecten worden aangetrokken door de sterke geur af en blijven op de bladeren plakken: de rest kan je zelf invullen!).
En toch... is onze samwa geen vleesetende plant. Zijn geur is echter een verdedigingsmechanisme: hierdoor hij niet wordt opgepeuzeld door de kamelen, geiten of andere grazers. De sterke geur is tevens een insectenrepellent, tegen teken in het bijzonder. De kamelen weten dat en wrijven van tijd tot tijd hun hoofd door de plant. Omdat het uiterst plakkerig is blijven er dan heel wat blaadjes op het kamelenhoofd na.
En krijg jij een heerlijke geur in je neusgaten als je op het rijdier zit! 
...
...
De plant bloeit van maart tot en met mei, heeft gele bloempjes en krijgt kleine zwarte zaadjes. Die blijven op de blaadjes plakken: de nieuwe plantjes groeien dus vlak bij de moederplant.
...
De zaadjes blijven op de bladeren plakken
...
Samwa wordt nog steeds gebruikt als medecijn en heeft veel toepassingen voor mens en dier. De takjes met bladeren worden in de zon gedroogd en met de hand geplet. Het wordt zowel uitwendig (compressen) als inwendig (infusie) gebruikt.

Bedoeïenen gebruiken samwa als natuurlijk antisepticum bij ontstekingen of wonden. Het wordt als tegengif voor sommige beten gebruikt, werkt tegen huiduitslag en zelfs voor schurft. Ook worden hypoglycemische eigenschappen aan de plant geleend: het wordt dus benut voor het behandelen van diabetes.
...
samwa: een all-round indoor en outdoor geneesmiddel
...
En het heeft nog veel meer toepassingen, de lijst is lang!
Sinds jaren wordt er al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze fascinerende plant en zijn actieve moleculen.
Samwa is goed tegen maagklachten. Het is een rubefacient - veroorzaakt dus een lichte irritatie van de huid waardoor het de bloedcirculatie plaatselijk stimuleerd - en verlicht hierdoor artritis, ischias, spier- en botpijn, rheumatisme... Als infusie helpt het tegen gebarste huid, prikkelhoest, horzellarven... En, last but not least, sommige bedoeïenen wrijven het blad in haar en snor voor de aangename geur.

Je hebt het begrepen: samwa mag echt in geen enkel huis ontbreken!


inspirerende woestijnreizen en kamelentochten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten