Inspirerende natuurreizen in zuid Sinai (Egypte)

Ontdek een schitterend en afwisselend natuurgebied
Ontmoet gastvrije bedoeienen en fascinerende kamelen
Onthaast in een oase van rust, ruimte en mooi weer
Ontspan... en keer volledig opgeladen terug naar huis!

Hoge bergen, een betoverende woestijn, de Rode zee...

www.feel-the-desert.com

maandag 15 november 2010

Slow food... in de Sinaï woestijn

Slow food is in de westerse wereld ineens weer een nieuwe levensstijl.
Her-ontdekken wat we eigenlijk altijd al hebben geweten maar zijn verloren in de loop der jaren.
Een tegenreactie op het fast food, mens sana in corpus sana....
Tja, goed voor jezelf zorgen, gezond en (h)eerlijk eten is weer in!

Hier in de Sinaï ligt het heel anders: men heeft eigenlijk nooit anders gekend. Dan heb ik het uiteraard niet over de super toeristische plekken aan de Rode zee of de "all inclusive resorts" die niet aan mij besteed zijn. Nee, ik wil het hier hebben over de traditionele manier van koken van de bedoeïenen, de nomaden die in de woestijn leven en trekken. Want die keuken is sinds vele decennia weinig veranderd.
Op een houtvuurtje kan je toch geen fast food  maken?
...
...
Het is op zichzelf een spektakel om te zien hoe de bedoeïenen met een vuur omgaan en dat magistraal kunnen manipuleren. In een kampvuur tref je vaak meerdere temperaturen aan: een plek om te koken en te garen, een ander om zachtjes te laten pruttelen of warm te houden.

Tijdens de woestijntochten van feel-the-desert zal je merken dat het koken meestal een groepsgebeuren is. Er is weliswaar een kok maar de overige bedoeïenen bemoeien zich ook met wat er op het vuur staat. Iedereen heeft wel een mening: een beetje meer zout, nu de kruiden in de pan, wat meer water, doe het vuur wat hoger... Ook is opmerkelijk hoe hygiënisch de bedoeïenen met het voedsel omgaan.
...
 ...
En dan pruttelt het nog een tijdje lekker door in die pan. Haast moet je niet hebben uiteraard, maar hier in de woestijn en in de Sinaï leef je toch echt in een heel ander ritme dan wij zijn gewend.
En... ineens heb je een overvol bord voor je neus (een gast mag toch niet tekort komen?). Dat smaakt altijd heer-lijk! Nooit aangebrand, precies gaar, gekruid en zout zoals het hoort.
...
...
Hier verstaat men nog de kunst om met verse groenten en gezonde producten een heerlijk gerecht te serveren. Iedere dag weer! Puur genieten...
Wat mij al jaren fascineert is het gemak waarmee de bedoeïenen dag na dag in de woestijn koken, gezien de primitieve omstandigheden, 's avonds vaak zelfs zonder licht. En... zonder dat je ooit een korreltje zand in je mond krijgt!
...
...
En last but not least, wat ook heerlijk is... is dat er na zo'n smakelijke maaltijd ook voor je wordt afgewassen.
Tijdens de woestijntochten van feel-the-desert hoef je dus alleen maar te genieten en jezelf laten verwennen.
Heerlijk, nietwaar? Wat is het leven toch weer mooi...
...
...
Heb je ook zin om een keer mee te komen op een mooi avontuur? Kijk op de website voor de vertrekdata en de verschillende reisbeschrijvingen (met of zonder yoga, meditatie...):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten