Inspirerende natuurreizen in zuid Sinai (Egypte)

Ontdek een schitterend en afwisselend natuurgebied
Ontmoet gastvrije bedoeienen en fascinerende kamelen
Onthaast in een oase van rust, ruimte en mooi weer
Ontspan... en keer volledig opgeladen terug naar huis!

Hoge bergen, een betoverende woestijn, de Rode zee...

www.feel-the-desert.com

donderdag 7 april 2011

Exodus in de Sinaï... revisited!

De Exodus, oftewel de uittocht van Israëlische slaven uit Egypte onder leiding van Mozes, heeft geen introductie meer nodig. Als je de Bijbel zelf niet hebt gelezen heb je misschien de film The Ten Commandments wel gezien. Of gehoord over de brandende braambos, de 10 geboden of wellicht over de zee die zich voor Mozes in tweeën opende. (Dit laatste zou trouwens bij Nuweiba zijn gebeurd, de thuisbasis van FEEL-THE-DESERT)
 ...
...
Veel van de verhalen uit de Bijbelse Exodus spelen zich af in de Sinaï. Immers, op weg naar Kanaän (het beloofde land, overvloeiend van melk en honing) lied God het Israëlische volk 40 jaar lang door de Sinaïwoestijn trekken. Geen wonder dat er hier nog steeds veel resten van deze geschiedenis te vinden zijn. Er zijn er teveel om ze allemaal in één blogpost te beschrijven, dus dat gaan we beetje bij beetje doen! Keep posted...

Naast ruïnes en tastbare resten zijn er ook verhalen en gebruiken gerelateerd aan deze plaatsen, ook bij de Bedoeïenen natuurlijk. Neem bijvoorbeeld de plek waar Mozes water uit de rots sloeg met zijn staf.
 ...
...
Deze plaats in wadi el Arbain (in het Hooggebergte van St Catherine, vlak bij de Mozesberg) word hier Hajar Musa genoemd: de Rots van Mozes. Het is een heilige plaats voor alle drie monotheïstische geloven: christendom, jodendom en islam. Links van de rots staat een orthodox kapelletje.
De 12 spleten in de grote rots staan ook vermeld in de Koran (soera al-Baqarah 2:60). Ze duidden op de 12 bronnen die uit de rots gutsten toen Mozes met zijn staf op de rots sloeg. Iedere stam van Mozes' volk herkende zijn eigen bron en dronk daaruit.
...
Deze foto van hajar Musa is in december 1913 genomen. 
Tegenwoordig is de rots beschermd door een muur.
...
Op deze bijzondere plek laten Bedoeïenen van de de Jebelyia stam nog steeds de vrouwtjes kamelen voor de rots knielen. Want dat is goed voor de vruchtbaarheid van de kamelen, zegt men. En zo krijgen zij ook meer melk.

Hoe zou de Exodus er in de 21ste eeuw uitzien? Zo misschien?
...
...

http://feel-the-desert.com
inspirerende woestijnreizen en strandverblijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten